Oldal kiválasztása

Budai István 2 fiával gazdálkodik közel 300 hektáron a Fejér megyei Kápolnásnyék és Velence határában középkötött vályogtalajon. Ő meséli el a tapasztalatát a Kverneland DTX 300-as középmély lazítóval:

„ Minden gazda szembesült az egyre kevesebb csapadék mennyiséggel, ami hazánkban a vegetációs időben hullik. Olyan talajművelő eszközt kerestem, amelynek használatával ezt a kevés nyári csapadékot meg tudom őrizni a talajban, többek között azért, hogy az őszi vetésű növények kelése biztonságosabb legyen.

A szóban forgó DTX lazítót láttam munka közben és meggyőzött, hogy a céljaimnak ez a gépösszeállítás optimális lenne. 2021. tavaszán meg is rendeltem a DTX-et a közeli, sárosdi székhelyű AGROSPIC Kft.-nél, akik pont időben, a gabonabetakarítás után le is szállították és beüzemelték.

A gép első szekciójában a szárnyas lazítok szépen átvágják a talajszerkezetet, úgy hogy a nedvesebb talaj rétegeket nem hozzák fel a felszínre, az eltömődést megszüntetik. Második szekcióban a két sor 520 mm-es csipkés tárcsák megfelelően aprítanak és kevernek. A harmadik szekcióban a nehéz elmunkáló hengerek kellően visszatömörítik a talajt. Direktvetőgép előtt a DTX képes volt előkészíteni a talajt őszi repce és búza vetéséhez. A DTX munkájának eredménye magáért beszél, szép munka, jó kelés. A gép a munkasáv széleit eldolgozza, nem hagy bakhátat, vagy barázdát. Függesztett létére szépen húzza a traktor, a kisebb- 60-80 méter széles- parcellákat is jól kezeli.  RTK-val megyünk, második fogással fordulunk vissza, nem kell tolatgatni a fordulókban. A mélyebben gyökerező gyomokat is szépen aprítja, sérti. A kopó alkatrészek is jól bírják az igénybevételt.

A gép teljesítményével is elégedettek vagyunk: Az első szezonban 200 hektárt műveltünk vele. 230 Le traktorral 30 cm-es munkamélységben 10-11 km/óra átlagos sebességgel tudtuk húzni. Napi teljesítménye 30 hektár, átlagosan 3,5 hektár óránként. Összességében elmondhatom, hogy kitűnő választás volt a Kverneland DTX lazítója. „

Budai István, Velence

A Kverneland DTX lazítóról készült videót ide kattintva nézheti meg: